60 dagars öppet köp - Fri frakt över 699 kr 📦

Tvätta sängkläder på rätt sätt: Unik guide

Det finns få saker som slår känslan av att krypa ner i en säng klädd med nytvättade lakan. Så hur säkerställer man att sängkläderna verkligen blir skinande rena och hur kan man bibehålla den där behagliga känslan så länge som möjligt?

Här finner du en unik guide med hållbara råd för att effektivt tvätta sängkläder, samtidigt som det tillåter dem att hålla längre. Dessutom begåvar dessa tips en skonsam hand åt moder Jord.

Förberedelser inför tvätt av sängkläder

Har dina sängkläder blixtlås? Säkerställ att dessa är ordentligt stängda innan du placerar dem i tvättmaskinen för att förbereda dem inför tvätten.

Använd rätt mängd tvätt

Visst kan det locka att packa tvättmaskinen fullständigt för att rena så mycket som möjligt samtidigt, men det är vitalt att din tvätt får tillräckligt med utrymme för att tumla ordentligt i maskinen för att garantera renhet. Så undvik att belasta tvättmaskinen över dess kapacitet! Inte bara hjälper detta till att säkerställa renare resultat, utan det bidrar också till att minska skrynkligheten på dina sängkläder post-tvätt.

Separat tvätt av sängkläder

Händer det att du blandar in handdukar och kläder i samma omgång som dina sängkläder i tvättmaskinen? Ett vanligt misstag är att tvätta sängkläder tillsammans med andra textilmaterial, vilket kan generera friktion. Denna friktion kan i sin tur påskynda slitage och förkorta livslängden på dina sängkläder

Välj ett miljövänligt tvättmedel

Även om det kanske verkar vara en given punkt, är det fortfarande alltför många som använder tvättmedel som inte är skonsamma mot miljön. Att välja ett miljövänligt tvättmedel är ett betydelsefullt steg mot en mer hållbar livsstil.

Avstå / undvik sköljmedel

Det finns inget mer direkt sätt att uttrycka det på - sköljmedel kan vara skadligt för både dina sängkläder och miljön. Genom att hoppa över sköljmedel minskar du exponeringen för potentiellt skadliga kemikalier för dig och din familj. Om du fortfarande önskar en doftande tvätt, överväg att använda några droppar eterisk olja i sköljmedelsfacket istället

Rätt temperatur när du tvättar sängkläder

Det fanns en tid då man trodde att sängkläder behövde tvättas vid 90 grader för att verkligen bli rena, vilket helt enkelt inte stämmer. En temperatur på 60 grader är tillräcklig; den är hög nog för att effektivt eliminera kvalster men låg nog att undvika onödigt slitage på dina sängkläder. För alla våra produkter ger vi specifika rekommendationer om tvättenstemperatur

Sköt om tvätten direkt

Det är viktigt att snabbt ta itu med tvätten så fort den är klar för att förhindra risk för mögel och rynkor. Om solen skiner utomhus, varför inte lufttorka dina lakan? Det är svårt att slå doften av sängkläder som har torkats i den friska luften utomhus.

Undvik torktumlare

Även om det kan vara frestande att snabbtorka dina sängkläder i en torktumlare, särskilt när tiden är knapp, så motstå frestelsen! Torktumling kan försätta betydande slitage på dina sängkläder, vilket radikalt kan förkorta deras livslängd. Dessutom är det en energikrävande process. Istället, låt dina sängkläder naturligt lufttorka så platta som möjligt på en torkställning eller lina.

Mangla eller stryk dina sängkläder

Om du har möjlighet, ger mangling eller strykning av dina sängkläder en extra lyxig känsla. Det finns vissa material, som satin, som när de manglas eller stryks, framhäver sin vackra glans. Genom att pressa de upprättstående fibrerna mot tygets yta förlänger du även den fräscha, nytvättade känslan av dina lakan.

Behöver nya sängkläder tvättas först?

En fråga vi ofta får är om man bör tvätta nya sängkläder innan första användning. Alla våra sängkläder är certifierade med STANDARD 100 by OEKO-TEX®, vilket innebär att de är fria från skadliga kemikalier och behöver därför inte tvättas av det skälet. Men det går inte att neka att det finns en särskild känsla med nytvättade lakan och en första tvätt hjälper också till att ta bort eventuella förpackningsveck. Så om man ska tvätta innan första användning eller inte, det är upp till dig.

Hur ofta bör man tvätta sängkläder

Att tvätta sängkläder regelbundet är viktigt för att upprätthålla en god hygien och garantera en trevlig sovmiljö. Generellt rekommenderas det att sängkläder tvättas minst varannan vecka. Men dessa riktlinjer kan variera beroende på individuella faktorer och personliga preferenser.

Om du till exempel svettas mycket under sömnen, lider av allergier, eller har varit sjuk, kan det vara lämpligt att tvätta dina sängkläder oftare – kanske till och med varje vecka. Det är särskilt viktigt att byta och tvätta sängkläder snabbt efter sjukdom för att förhindra återinfektion.

Om du använder en pyjamas eller nattlinne, vilket lägger ett extra lager mellan dig och lakanen, kanske du kan klara dig med att tvätta lakanen var tredje vecka. Detta förutsätter att pyjamasen eller nattlinnet byts och tvättas regelbundet. Å andra sidan, om du oftast sover utan kläder, bör sängkläderna tvättas oftare.

Även om sängkläderna inte känns smutsiga, samlar de upp död hud, olja, svett och andra partiklar under tiden du sover. Detta kan bidra till tillväxt av bakterier och kvalster, vilket kan påverka din hälsa, speciellt om du har känslig hud eller allergier. Därför är regelbunden tvätt viktig, även om sängkläderna ser rena ut.

Ytterligare en punkt att tänka på är att det kanske inte bara är sängkläderna som behöver regelbunden tvätt: madrassöverdraget och kuddöverdraget bör också tvättas var tredje eller fjärde månad. Kuddar och madrasser kan tvättas eller bytas ut enligt tillverkarens anvisningar, oftast ungefär en eller två gånger per år.

Tvättsymboler

Alla våra produkter inkluderar tydliga tvättanvisningar och tvättsymboler. För att underlätta tolkningen har vi sammanställt dem nedan tillsammans med en kort beskrivning.

Vattentvätt

Får ej vattentvättas

Får endast handtvättas. Max 40º C. Ingen gnuggning eller vridning.

Får vattentvättas i maskin. Siffrorna anger gradantalet. Normal centrifugering.

Ett streck under baljan: Får vattentvättas i maskin på program motsvarande syntettvätt. Endast halvfull maskin och kort centrifugering. Två streck under baljan: Får vattentvättas i maskin på program motsvarande fintvätt med skonsam behandling. Endast halvfull maskin

Torkning

Plantorkning

Droptorkning

Hängtorkning

Får ej torktumlas

Får torktumlas, prickarna anger vilken temperatur (låg eller normal)

Strykning

Får ej strykas eller varm-manglas

Får strykas, prickarna anger vid vilken temperatur (låg, medel eller hög)

Klorblekning och kemtvätt

Får ej klorblekas

Får klorblekas

Får ej kemtvättas

Får kemtvättas. Bokstaven anger den kemtvättsvätska som skall användas.

Byt ut slitna sängkläder

Är det dags att byta ut dina slitna sängkläder, då har du kommit helt rätt. Hos oss hittar du ett brett sortiment av påslakan, örngott, lakan och dra på lakan.

Välkommen till Sovfabriken - sängkläder online